Професія кухаря — дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки.

Що робить кухар

Готує. Бажано — смачно. Також кухар розробляє карти зі стравами, меню в ресторанах чи кафе, а якщо це шеф-повар, то ще й слідкує за усією командою та керує процесами на кухні. Також кухар відповідає за підготовку продуктів, чистоту на кухні, дотримування санітарних норм, сервірування столу. Співпрацює з офіціантами та метрдотелем.

Які навички потрібні кухарю

  • Відмінна пам’ять та смак, точний окомір, висока чутливість.
  • Вміння своєчасно розпізнати відхилення від технологічного процесу за незначними візуальними чи нюховими ознаками.
  • Витривалість (адже кухарю потрібно багато часу працювати стоячи, а це вимагає гарної фізичної форми).
  • Вміння з одного погляду розпізнати якість та рівень свіжості продуктів.
  • Любов до приготування страв та бажання вчитися новому.

Переваги в роботі кухаря

  • Постійний творчий процес.
  • Маючи кваліфікацію повара ви навряд чи залишитеся без роботи.
  • Можливість кар’єрного росту.

Недоліки в роботі кухаря

  • Велике фізичне навантаження. Майже увесь час потрібно працювати «на ногах».
  • Довгі зміни. Як правило, денна зміна триває близько 12 годин.
  • Ризик травмування. Навіть професіонали високого рівня не застраховані від травм чи порізів, адже на кухні дуже інтенсивний темп роботи.