Багатьом здається, що робота адміністратором – відмінний початок кар’єри. В якомусь сенсі, так і є. Але що повинен робити адміністратор? Стежити за всіма, як наглядач? Красиво виглядати?
Історія
Функціонально, професія адміністратор з’явилася ще дуже давно. В ті часи бари і ресторани називалися корчмами, тавернами, в Україні – шинками, придорожні готелі – заїжджими дворами і трактирами. У таких закладах обов’язки адміністратора цілком брали на себе господарі, зрідка користуючись допомогою помічників. Господарі зустрічали гостей, управляли персоналом, встановлювали правила і стежили за тим, щоб вони дотримувалися.
Опис
Адміністратор торгового залу (це ж стосується адміністраторів в ресторанах) організують роботу обслуговуючого персоналу: продавців, офіціантів, барменів і так далі. Адміністратори цього типу контролюють виконання персоналом посадових обов’язків у відповідності з усіма стандартами.
Є й інша гілка – адміністратори- «господарники». Їх повноваження досить широкі, але і завдання перед ними – на порядок складніші. «Господарники» керують роботою мерчандайзерів, від імені підприємства укладають договори з різними компаніями на надання BTL-послуг (презентацій, дегустацій, промо-акцій і т.п.).
Нерідко, адміністратори, також, контролюють здавання-прийняття товарів – це може бути прописано в посадових обов’язках, але в реальності, цю роботу за них, зазвичай, виконують комірники.
Яку спеціальність потрібно отримати
Це може бути будь-яка спеціальність, пов’язана з управлінням підприємствами: готельна справа, менеджмент ресторанного бізнесу, соціально-культурний сервіс, практично будь-яка спеціальність будь-якого факультету управління в будь-якому ВНЗ (чим вище рівень акредитації, тим надійніше). Отримати спеціальність, придатну для того, щоб займати посаду адміністратора, можна в сотнях інститутів і десятках університетів по всій країні.