23.10.2023 | 08:53

Безробітна Софія Марк за направленням Костопільського управління Рівненської філії обласного центру зайнятості протягом 2,5 місяця навчалася за професією «Бармен» 4 розряду за дистанційною технологією. Софія нещодавно закінчила загальноосвітній навчальний заклад, тож професія бармена – перша сходинка у її трудовій біографії.

На запитання «чому їй захотілося здобути саме цю професію?» Софія Марк усміхається: «Подобається кафе «Cofesiti», що знаходиться у Костополі: тут цікавий сучасний інтер’єр, панує затишок, тому люди люблять тут бувати. А щодо професії, то мені імпонує той особливий шарм, з яким професійний бармен виконує свою роботу, довірча атмосфера, що встановлюється між ним і відвідувачем. До речі, крім обов’язків бармена паралельно працюватиму ще й баристою. Готуватиму модні зараз так звані бульбашкові чаї або, як на них ще кажуть, – бамблчаї».

Протягом навчання зі слухачкою ґрунтовно попрацювали викладачі Рівненського ЦПТО ДСЗ Олеся Анатоліївна Вознюк та Валентина Миколаївна Зубік. Софія Марк добре засвоїла знання з предметів «Технологія приготування змішаних напоїв», «Організація та обслуговування в ресторанах», «Устаткування підприємств ресторанного господарства». «Товарознавство харчових продуктів», «Облік, звітність та калькуляція», «Санітарія та гігієна». А от виробничу практику слухачка проходила за місцем майбутньої роботи.

Професію бармена відносять до типу професій «людина-людина», бо головним предметом праці для нього є відвідувач, який прийшов у ресторан, кафе чи бар, а головною метою його праці є оперативне обслуговування відвідувачів та розрахунок з ними. Дуже часто цей фах вимагає від працівника особливих рис: вміння інтелігентно й врівноважено спілкуватися з клієнтом, підтримувати контакти з людьми, розумітися на їх індивідуальних смакових вподобаннях, він повинен володіти мистецтвом приготування різноманітних алкогольних та безалкогольних коктейлів, розумітися на секретах їх рецептури й ефектній презентації напоїв. Дуже важливими для представників цієї професії є уважність, хороша пам'ять, охайність та естетичний смак. І дуже часто буває так, що саме бармен стає візитівкою закладу відпочинку й до нього щоразу повертаються клієнти, щоб відчути особливу товариську ауру.

Більше інформації про формування груп слухачів та умови навчання – на офіційному сайті РЦПТО ДСЗ  .

Контакти закладу освіти: 0362 68 37 95, ел.пошта cpto@cpto.rv.ua , а також у  Telegram  Instagram  Facebook   YouTube

З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області, в Telegram-канал підтримки або за телефонами +38096-539-53-59.