оп
02.11.2016 | 16:49

31 жовтня відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності Worldskills Ukraine, який триває по 2 листопада в Києві. WorldSkills – це міжнародний некомерційний рух, метою якого є підвищення престижу робітничих професій та розвиток професійної освіти.

Напередодні, в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко зауважив, що «на ринку праці України існує значний дисбаланс між попитом та пропозицією. Ринок перенасичений працівниками з вищою освітою, тож на одну вакансію юриста, економіста чи управлінця претендує низка осіб, а от працівникам робітничих професій значно легше працевлаштуватись». «Найбільш запитуваними є такі робітничі професії, як електрозварник, оператор котелень, водій, адміністратор, кухар, кравець та касир торговельних залів».

«У 2016 році за направленнями Служби зайнятості близько 145 тис. громадян проходили навчання та перекваліфікацію. Так, у структурі Держслужби зайнятості функціонують Центри професійно-технічної освіти, таких в Україні 11. У цих Центрах ліцензовано 77 робітничих професій, а підвищення кваліфікації проводять більше ніж за 200 напрямами. Тривалість навчання складає близько 6 місяців. Рівень працевлаштування тих, хто закінчує такі курси, достатньо високий: працевлаштовується близько 85% осіб. Найкращу матеріально-технічну базу мають Одеський, Рівненський та Харківський Центри професійно-технічної освіти».

Всеукраїнський конкурс професійної майстерності WorldSkills Ukraine має на меті підвищити престиж робітничих професій серед молоді та дати можливість українській професійній освіті стати частиною міжнародної системи підготовки кадрів.

Свої освітні послуги на заході презентував і РЦПТО ДСЗ – підготовка, перепідготовка кваліфікованих робітничих кадрів за 56 ліцензованими професіями та підвищення кваліфікації за майже 140 напрямами. Зокрема, було представлено професії «Кондитер» та «Кухар», а також «Перукар». Мистецтво приготування, оформлення та подачі страв демонстрували майстри виробничого навчання РЦПТО ДСЗ Світлана Рибачок (оздоблення кондитерських виробів айсінгом) та Наталія Тис (приготування та пригощання знаменитою поліською кашею). Майстер виробничого навчання Анна Зотік стала членом журі за компетенцією «Перукарське мистецтво». Делегацію у складі майстрів виробничого навчання та слухачів РЦПТО ДСЗ очолила заступник директора Руслана Бодренко.

Загалом, на заході популяризуватимуть кулінарне та кондитерське мистецтво, ресторанний сервіс, перукарське мистецтво, технологію моди, зварювальні роботи, сухе будівництво та штукатурні роботи, облицювальні роботи, сантехніку та опалення та інші професії.

У конкурсі візьмуть участь 150 учасників із 25 регіонів країни.