12.09.2016 | 08:37

В Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості завершили навчання безробітні із Гощанщини, Дубенщини та Рівного, котрі обрали професію бармена.

І ресторатори, і досвідчені бармени, і викладачі – усі в один голос твердять: найважливіше у професії бармена – вміння спілкуватися з людьми. А вже потім – обов’язково майстерність змішувати, оформляти та подавати напої, готувати коктейлі, організовувати роботу бару, декорувати посуд тощо.

Слухачі, що навчалися цій професії близько 6 місяців, вивчали «Організацію обслуговування в барах і ресторанах», «Технологію приготування напоїв і коктейлів», «Торгово-технологічне обладнання», «Професійну етику і психологію» та інші предмети, здобували практичні навички у закладах Рівненщини, зокрема, у кафе-барі «Сіріус», пабі «Айріш», ГРК «Хутір», РОК «Підкова», ресторані «Гостинна Піч».

Головне, чому майбутні бармени вчилися, це комунікувати із відвідувачами. Адже нерідко клієнти підходять до барної стійки в пошуках хорошого співрозмовника, вдячного слухача або ж просто приємного знайомства. Тому почути, зрозуміти, допомогти клієнту, запропонувати йому напої, вдало підтримати та залишити найкращі враження – ось та унікальна задача, яку бармен розв’язуватиме щоразу на своєму робочому місці.

Запрошений на іспит бармен зі стажем, представник рівненського коктейль-бару «Мармелад» Роман Орлов рекомендує не боятися людей, обов’язково посміхатися та отримувати задоволення від професії, – і тоді вона приноситиме успіх.

Леся Кльонова, ФОП, організатор мережі їдалень та кафе, зокрема, на РЗВА, СТО, прихильник якісного і недорогого щоденного харчування, завітала на іспит барменів, аби запросити когось із випускників на роботу. Їй сподобалися професійні навики майбутніх барменів, бажання працювати та вдосконалюватися. Пані Леся відмітила чудову навчальну базу РЦПТО – ресторан, кухню, бар. В таких умовах, зауважує вона, слухачі отримують максимум необхідних знань.

Анатолій Шолудько, майстер виробничого навчання, задоволений групою, відзначає активність слухачів, прагнення якомога більше дізнатися про професію. За його словами, бармени-початківці ретельно готували коктейлі, вчилися змішувати напої, вивчали організацію праці на робочому місці та пробували готувати напої за власними рецептами. Цікавість до професії, бажання навчатися та подальший досвід допоможуть віднайти своє місце в житті та вдячних клієнтів.

Юлія Ганзюк, викладач групи відзначає особливу працьовитість слухачів, старанність, щирість, порядність та доброзичливість.

На іспиті бармени-початківці майстерно готували смачні та вишукані коктейлі із несподіваними назвами – «Камікадзе», «Чорний росіянин», «Кайпіроска», «Малиновий шейк», «Еспресо мартіні», «Бренді фліп», «Лонг айленд». На кожен свій коктейль слухачі складали калькуляційну карту. У приготуванні використовували алкогольні напої - білий ром, лікери, горілку, віскі, коньяк, мартіні та соки, молоко, морозиво, содову і інші інгредієнти. Фаворитом бару того дня був, мабуть, безалкогольний коктейль із додаванням малини. Його приготувала єдина дівчина – бармен Надія Бондар. Свіжі ягоди спеціально доставили до Рівного із Дубно. Сезонні коктейлі із свіжих ягід – родзинка кожного бару, особливо на Поліссі, зауважує Анатолій Шолудько.

Заступник директора Руслана Бодренко подякувала випускникам за проявлену активність, цікавість до професії та бажання вдосконалюватися. РЦПТО ДСЗ завжди готовий до співпраці з роботодавцями у напрямку вивчення професій, максимального врахування тенденцій та потреб ринку.Урочисте вручення свідоцтв державного зразка супроводжувалося щирою подякою слухачів.

Артур Бацюсь, 19 років, Рівне:

- Подобається готувати коктейлі. Вдячний за навчання. Приємно, коли відвідувачі бару отримують насолоду. Люблю спілкуватися із людьми. Про цю професію мріяв давно, тепер використаю усе вивчене в роботі. Вчитися прагну й надалі.

Слухачі задоволені навчанням, сповнені професійного азарту та бажання працювати. І це головне. Віра в себе і можливість самореалізуватися допоможуть досягти справжніх успіхів.

Приєднуйтеся і ви до команди професіоналів!