Останнім часом ресторанний бізнес стрімко розвивається й чим оригінальніша кухня закладу харчування, тим більший попит він має у споживачів. І головною дійовою особою на цьому святі їжі є кухар. Ця професія – одна з небагатьох, які завжди затребувані, не зважаючи на кризу чи війну.
Сьогодні завершили навчання за професією «Кухар 3 розряду» восьмеро слухачок Рівненського центру ПТО ДСЗ. Протягом майже чотирьох місяців вони опановували навички виконання допоміжних робіт з виготовлення страв та кулінарних виробів, вчилися формувати та панірувати напівфабрикати, готувати страви та кулінарні вироби, що потребують нескладної кулінарної обробки: варити, смажити, запікати та випікати вироби.
«У кухарській справі головне – талант, почуття смаку, фантазія, – розповідає куратор групи, майстер виробничого навчання навчально-виробничого комплексу Світлана Рибачок. – Професія вимагає скрупульозної точності, творчої жилки, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Про те, що вони не змарнували час, відведений на навчання, свідчать хороші відгуки керівників закладів харчування, де вони проходили виробничу практику».
Серед кращих слухачок групи майстер відзначила Марину Єзерську, Анастасію Мельник, Дар’ю Ровну та Раїсу Барановську.
Анастасія Мельник кілька років працювала у мережі фаст-фудів «Шаурма». І зробила там успішну кар’єру: по службовій драбинці пройшла шлях від продавця до керівника закладу харчування. Проте вона поставила перед собою мету – працювати сама на себе, а тому вирішила досконало опанувати мистецтво приготування їжі.
«Виробничу практику я проходила у ФОП Максименко у «ДонерМаркет», – розповідає Анастасія. – Думаю, що власник залишився задоволеним моєю роботою, раз запропонував мені працевлаштування. Ця пропозиція радує ще й тому, що маю можливість напрацювати досвід роботи кухаря. Бо у майбутньому хочу поборотися за мікрогранти на суму 250 тис. грн і відкрити власну точку так званої «швидкої їжі»».
«З 3 розрядом можна йти в помічники кухаря й поступово дослужитися до су-шефа – правої руки шеф-кухаря, – говорить слухачка Раїса Барановська. – Ця професія пов'язана з багатьма іншими професіями. Ті, які вже мають диплом кухаря, легко зможуть стати кондитерами, пекарями чи іншими фахівцями індустрії їжі».
Увага! Наступна група слухачів за професією «Кухар» стартуватиме 25 червня. Навчання триватиме протягом 3,8 місяця і за цей час ви опануєте усі навички, необхідні для роботи. Запрошуємо стати слухачем курсу на базі Навчально-виробничого комплексу Рівненського центру ПТО ДСЗ, який знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. І.Підкови, 17-а. Іногороднім для проживання надається місце у гуртожитку. Для зареєстрованих безробітних навчання безоплатне.
Більше інформації про формування груп слухачів та умови навчання – на офіційному сайті РЦПТО ДСЗ .
Контакти закладу освіти: 0800-600-635, ел.пошта cpto@cpto.rv.ua , а також у Telegram Instagram Facebook YouTube
З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області, в Telegram-канал підтримки або за телефонами (044) 244 95 04, (096) 539 53 59.