2 грудня п.р. у Радивилівській районній філії Рівненського обласного центру зайнятості з нагоди Міжнародного Дня людей з інвалідністю, відбулась групова консультація із залученням соціальних партнерів, зокрема за участю начальникаці Радивилівського відділу бюро безоплатної правової допомоги Марії Поволоцької. Тема, запропонована для осіб зі статусом безробітного, торкалася основ соціальної захищеності людей з інвалідністю.

Фахівчиня районної філії ознайомила учасників заходу з послугами служби зайнятості, наявними актуальними вакансіями, у тому числі і для цієї категорії громадян, та можливостями працевлаштування. Головним акцентом при вирішенні проблем працевлаштування осіб, які потребують додаткових соціальних гарантій, є підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці. Присутні дізналися про умови організації профнавчання та можливості отримання профорієнтаційних послуг у службі зайнятості задля визначення професійних нахилів і здібностей до оволодіння професіями.

Марія Поволоцька розповіла про соціальні ґарантії держави для осіб з інвалідністю та механізм захисту порушених прав. Відповідно до чинного законодавства особи з інвалідністю мають право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом. Юридичні та фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для осіб з інвалідністю. Фахівець акцентувала увагу, що особи з інвалідністю мають соціальне право як на отримання безоплатної юридичної консультації, так і на юридичний супровід справи у разі виникнення такої потреби, зокрема скористуватися послугами адвоката за рахунок держави.

Крім того була надана інформація про можливість проходження безоплатного санітарно-курортного лікування в залежності від напрямку захворювання, безоплатного забезпечення на основі рекомендацій комісії МСЕК необхідними технічними та протезно-ортопедичними засобами реабілітації інвалідів та умови пільг щодо проїзду у залізничному транспорті тощо.

Учасники заходу активно ставили запитання з проблем, що їх цікавили, а на завершення заходу дякували за отриману інформацію та конкретні роз’яснення наболілих питань.