оп
29.07.2019 | 16:31

Не має меж досконалість. Цей вислів відомий усім. Саме завдяки творчим та ініціативним працівникам розвиваються і вдосконалюються технологічні процеси багатьох галузей економіки. Сьогодні нас приємно дивують, смакують  і радують око чудові вироби кондитерів. Вправні професійні руки майстрів створюють справжні шедеври з тіста, цукру, яєць та інших компонентів.

Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості готує кваліфікованих робітників саме цієї галузі. Так, днями закінчила навчання та блискуче склали державну кваліфікаційну атестацію група слухачів за професією «Кондитер». Тут проходили навчання безробітні з міст Рівного, Здолбунова, Радивилова, смт Рокитного та Рівненського району.

У складі групи слухачів були саме ті, для кого професія кондитера стала справою життя. Адже під час навчання, до якого вони прийшли з гарною початковою базою, слухачі постійно були в пошуку сучасних технологій, знайомились із рецептами кондитерських виробів найкращих рестораторів України.

І звичайно, під час навчання майбутні кондитери серйозно ставились до вивчення технології приготування борошняних виробів, основ товарознавства, устаткування підприємств громадського харчування, питань гігієни та санітарії виробництва та обслуговування. Насиченими і цікавими були заняття з  «Малювання та ліплення».

Корисною для опанування набутих під час навчання знань та вмінь стала для слухачів виробнича практика, яка проходила безпосередньо на виробництві. Вони відпрацьовували технологічні процеси в кафе «Мармелад», кондитерській ФОП Тищук, кав’ярні «Фіка» « Рейкас Хотел Менеджмент».

Все, що слухачі виготовляли на практиці, вони робили якісно, впевнено, з любов’ю та гарним настроєм. Тому і на іспиті усі приємно вразили членів атестаційної комісії і таки підкорили серця  присутніх! Торти, тістечка, десерти – унікальні витвори кондитерського мистецтва! Рівень виконання практичного завдання був досить високим. Майбутні кваліфіковані майстри врахували усе: і смакові якості, і оформлення, і кольорову гаму, і тематику та чудовий літній настрій.  Гурманам до вподоби така смакота!

Кожний виріб - це  демонстрація власного таланту, старанності, професійності,  сучасних видів оздоблення, а ще – великої і щедрої душі. Такі вироби смакуватимуть різним за віком та вподобаннями відвідувачам!

Кваліфікаційній комісії були представлені мусові тістечка, торти комбіновані з використанням різних наповнювачів та кремів, барвисті десерти. Для оздоблення використовувалися фігурна карамель, ягоди, посипки, шоколад, різні поливки, а також дивовижна  дзеркальна глазур.

Цікавими та продуманими були і назви виробів, які їм пасували і відповідали їх вмісту: «Червоний оксамит», «Цитрусовий махіто», «Ягідка», «Берікейк», «Шоколадний», «Рафаелло»,  «Лайм - м’ята» та інші.

Кваліфікаційні роботи були високо оцінені присутніми на ДКА представниками роботодавців - Андрієм Ніколайчуком  (розважально-оздоровчий комплекс «Підкова»), Іриною Брош  (ресторація «Кант»), Світланою Панасюк (підприємство «Тортниця»), Юлією Івашкевич (кафе «Криївка»), Богданом Стасюком (кафе «Жар-піца»). Усі слухачі успішно склали іспит і отримали 3 кваліфікаційний розряд за професією «Кондитер».

Своє майбутнє випускники пов’язують, звичайно ж, з улюбленою професією, з подальшим професійним вдосконаленням. Зоя Кулінка та Дарина Найчук планують застосувати свої знання та вміння в кондитерській міста Радивилів.

Тетяна Ковба та Лариса Броновицька планують розпочати власну справу з виготовлення кондитерських виробів.

Ми впевнені, що  нашим випускникам усе вдасться, адже професія кондитера -  їх покликання.

Після завершення ДКА відбулося чергове засідання Консультативної ради РЦПТО ДСЗ. Присутні роботодавці – члени КР  висловили загальне позитивне враження від рівня підготовки кондитерів, поділилися думками щодо навчальної бази та подальшої співпраці з питань навчання і працевлаштування випускників навчального закладу.

Під час засідання членам Консультативної ради був запропонований для обговорення новий державний стандарт за професією «Кондитер». Обговоривши програму, роботодавці висловили свої пропозиції щодо вдосконалення (осучаснення) програми ДСПТО, а також запропонували розширити перелік видів робіт, аби випускник РЦПТО був максимально конкурентоздатний та затребуваний на ринку праці.